A citromfű illóolaját (Melissa officinalis) általában gőzdesztillációval nyerik a növény friss leveleiből és virágaiból.
A gőzdesztilláció során a citromfűt forró vízgőz áramlása felett helyezik el, hogy a vízgőz elvonja az illóolajat a növényi anyagból. A vízgőz és az illóolaj keveréke lehűtés és kondenzálás után különválik, és a citromfű illóolaját kinyerik. Az így kinyert olaj általában sárgás színű, és citrusos, fűszeres, friss illatú.
A citromfű illóolaját széles körben használják az aromaterápiában, a kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban is. Az olaj enyhíti a szorongást, segít az alvásban, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt. Emellett a citromfű illóolaját gyakran használják élelmiszerek ízesítésére, különösen az édességekhez, de a fűszeres és sós ételekhez is jól illik. A citromfű illóolajat szintén alkalmazzák a bőrápolásban, mint például a pattanások és a gyulladások kezelésére.